.

23 Ekim 2013 Çarşamba

Anonim Şirketler Halkın Şirketidir !



Peryön Ege Bölgesinin 20-21 Eylül 2013 tarihlerinde düzenlediği 10.Ege İnsan Yönetimi Zirvesi’nde konuşmacı olarak katılan Kurum İtibarı Danışmanı Salim Kadıbeşegil in “Patronlar şirketleri babalarının malı sanıyorlar,  A.Ş.ler halkın şirketidir” sözü beni bu yazıyı yazmak üzere itti diyebilirim.

Yıllardır iş hayatının içerisinde olan bir kişi olarak hep şunları duyarım :

Kurumsal şirketlerde çalışanlar,  Patron şirketlerinde çalışmanın daha kolay olduğunu, şirketlerde sahte patronlara işlerine gelmeyen konuları anlatmanın zor olduğunu,  bazen çalışanların  “sahte patron” olarak tanımladığı şirket üst düzey profesyonel yöneticilerinin  şirkete yönelik menfaatte değil, kişisel menfaatlerine ve işlerine geldiğince karar alabildiğinden, eleştirildiklerinde de tabiriyle “iplerinin çekildiğinden”  yakınır dururlar.
Dolayısı ile işini hakkıyla, etik değerlerden sapmadan  yapan bir çalışan sahte patrondan daha "patron" olduğu için ipi çekiliverir. İşte tam da bu noktada sesler hızla şöyle yükselmeye başlar "gerçek patron olsa böyle mi olur ",  ya da   "babasının malı olsa böyle mi yönetir?"

Patron şirketlerinde çalışanlarsa  patronun kaprisinden sıkıldıklarını, “patronun iki dudağının arasında olduklarını”  patronu değişime ikna etmenin  ve harcama yaptırmanın zorluğundan yakınarak, Kurumsal Şirketlerde çalışmanın daha kolay olduğunu savunurlar.

Bu,  Kurumsal şirketlerde çalışmak mı yoksa Patron şirketlerinde çalışmak mı tartışmaları bir yana,
Kurumsal şirketlerde çalışanların “başımızda  patron yok, gerçek patron olsa böyle mi olur” söylemlerine cevap demek ki   “Patron Halk”

Aslında bu düşünceyi daha derinleştirdiğimizde; Türkiye nin istihdama, istihdam için yeni açılacak şirketlere, varolan şirketlerin büyümesine, iyi yönetilmesine kendi kendimize iç piyasada mal satmaktan öte dış piyasaya mal satmaya ihtiyacımız olduğunu biliyoruz ki, bunu bilebilmek için ekonomist olmamıza gerek yok.

Bu düşünce ile ister patron şirketi ister Anonim Şirket  olsun bu ülkenin hem maddi  kaynaklarının ve hem de İnsan Kaynağının iyi yönetilmesi gerekliliği ülkemiz için bir sorumluluktur.

Sonuç olarak bu şirketlerin ülkemizin malı  olduğunu unutmadan geleceğimiz olarak  görmek  ve yönetmek kültürel bilinç olmalıdır.




   

0 yorum:

Yorum Gönder

Katkınız için teşekkür ederiz