.

30 Mart 2013 Cumartesi

Yetenegi Yönetmek için; Yetenek Sart

Yetenek Yönetimini yüksek potansiyelli kişilerin şirket  bünyesine katılması ya da şirket bünyesindeki yüksek potansiyelli kişilerin tespit edilmesi  ve bu kişilerin elde tutulmasını sağlayarak, bu kişilerin gelişimi ve liderlik rollerine hazırlanması ile devam eden süreç olarak tanımlayabiliriz.
Artık  bu kadar rekabet ortamında şirketlerin hem yetenekli kişileri organizasyona katmak ve hem de  elinde tutması konusunda gereken çabayı göstermeleri şart olmuştur. Yetenekli işgücünün kaybedilmesinin şirketlere mali yük olduğunu artık hepimiz biliyoruz.
Aslında Yetenek Yönetimi sisteminin doğru işletilmesinin şirket içinde yedekleme sorununa da hızlı bir çözüm olacağı  çok vurgulanmasa da son derece açıktır.
Özgüveni, yetenek kapasitesi yeterli olmayan, hatta kendileri işlerinde efor göstermek istemeyen  yöneticiler alt kadrolarına gelen  hırslı, üretken gençleri ve kadrolarındaki yetkin kişileri yönetemiyorlar. Hatta kimileri  ‘koltuk’ korkusu ile bu yetenekli kişileri  baskılayarak şirketten kaçırmaya çalışıyor, alttan alta şirket içerisinde kendilerince geliştirdikleri yöntemlerle bu kişileri sistemden dışlamanın bir yolunu buluyorlar.
Özellikle de fazla kurumsallaşmış şirketlerde, hem yeni başlayan gençler ve hem de şirket içerisinde birşeyler yapmak,  üretmek isteyen kişilerin önünde bu sadece şirket içerisinde bir koltuğa yapışmış, hatta acı ama emekli olmak yerine buraya gider gelirim düşüncesindeki kişiler yetenekli çalışanı baskılayarak, dışlayarak  ve vasat işler yapmaya zorlayarak  kaçırmaktadırlar.
Beklenen  sonuç ?
Kişilerin organizasyondan ayrılmaları. Çünkü bu tarz hırslı ve üretken kişileri motive eden, tetikleyen güç  zaten kendi iç enerjileri. Kendi iç enerjileri bu şekilde baskılandığında hareket edemez haline gelir ve tabii ki mutsuz olur sonrasındaysa uzaklaşırlar.Yetenekli kişiler zaten “sabah işime gelir akşamsa vaktinde evime giderim, ne kadar az iş, az sorun o kadar mutluyum” mantığından zaten uzak   olduklarından ve üstü tarafından  kıpırdayamaz bırakıldıklarından mutsuz olacak o şirkette zaten kalamayacaklardır.
Şirketlerde  bu haksız kıyımı engellemek için Yetenek Yönetimi süreçlerinin kurumlarda çok iyi işletilmesi gerekmektedir. Yetenekli çalışanlar  sadece birinci dereceden yöneticilerinin ellerine, takibine, insiyatifine bırakılmamalı.Şirkette  merkezi bir mekanizmanın kurulması ve işletilmesi gerekmektedir.Böyle bir yapılanma, şirketlerde yedekleme sorununa da ilaç gibi gelecek ve kadrolarında yetenekli kişileri yaşatmayan yöneticilerin saltanatlarını zorlayacak, kimbilir belki de kendilerini geliştirme konusunda itici  güç olacaktır.
Unutmayalım ki,  Yetenek olmadan Yetenek yönetimi olamaz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Katkınız için teşekkür ederiz