.

25 Mart 2013 Pazartesi

Pazarlama Zekası:Talep Yaratmak


Kimi büyük yazarların eserlerini bastırabilmek için giriştikleri yorucu ve sinir bozucu çaba, başarı hikayelerinin temel kaidesini doğrular niteliktedir. Reddedilmekten korkmayın, inatçı olun, hedefinizin peşinden bıkmadan koşun. Bakınız George Bernard Shaw, ünlü olmadan önce yazdığı beş romanla  60 yayınevinden red cevabı almasına rağmen pes etmez.Aksine bu olumsuz cevaplar onu daha bir kamçılayarak, yaratıcı fikrinin canlanmasına neden olur.
Bernard Shaw’ un ilk kitabı için bir talep yoktu. Kimse adını bile duymamıştı ki, kitapları nasıl talep bulacak?  Kitabı için gerekli parayı kendisi temin ederek bastırdı. Sonra  bir kitapçıdan diğerine giderek, "George Bernard Shaw'un kitabı var mı" diye sormaya başladı.
Kitapçılardan şu yanıtı alıyordu :  "George Bernard Shaw mu? Bu adı hiç duymadık"
Verdiği cevap şu oluyordu :  Bir kitapçı işletiyorsunuz ve böyle büyük bir yazarı hiç duymadınız mı? Bu sektördeki yenilikleri takip mi etmiyorsunuz ? İlk fırsatta mutlaka George Bernard Shaw kitabı alın." diyerek tavsiyelede bulunuyordu. Sadece tek bir kitap bastırmıştı, ama birkaç kitabın reklamını yapıyordu. Çünkü zaten kitapçıları dolaşıyorken, neden sadece tek bir kitabın reklamını yapasınız ki? Sonuçta tek bir kitap, bir insanı büyük yazar yapmaz.
Kıyafet değiştirip; bazen şapka, bazen gözlük takıp tekrar giderdi. Ve insanlar onun evini dahi aramaya başladı. Bütün bu reklamı ve talep oluşturmayı kendisi yapmak zorunda kalmıştı. İlk kitabını böyle sattı. Sokaktaki insanlara soruyordu. "George Bernard Shaw adında bir yazarın yazdığı bir kitap hakkında çok şey duyuyorum. İnsanlar  süper, muhteşem bir yazar olduğunu söylüyorlar. Siz Show’un hangi kitabını okudunuz ?"
İnsanlar, "hayır, daha önce adını bile duymadık" diyordu. " Ben Londra'yı kültürlü bir toplum sanırdım" diyordu. Sonra kütüphanelere, kitap kulüplerine ve talep yaratacağını düşündüğü her yere giderek, bu tarz söylemlerle o talebi yarattı. Sonunda çağının en büyük yazarlarından biri oldu, kitapları yok sattı. Ve kitaplarına gelen talebi kendisi yaratmıştı.
Osho-Cesaret

0 yorum:

Yorum Gönder

Katkınız için teşekkür ederiz