.

19 Eylül 2023 Salı

Söz Söyleme Sanatı ve Neşet Ertaş


Anadolu
  kültürünü hep çok sevmişimdir. Türküleri de.

Bugün yine  biraz Neşet Ertaş dinlemek istedim. Neşet  Ertaş  türküleri  kendisinin de tanımladığı  gibi   “içinde hüzün barındırsa da insanlara eğlenceli  geliyor ve hemen oymamaya başlıyorlar”

Usta  türkülerinde o kadar iyi metafor kullanıyor ve duyguyu o kadar iyi aktarıyor ki. 

Şimdi diyeceksiniz  ki,  konu buradan nereye gidiyor ? 

İletişime ilişkin eğitimlerde   hep   “Ne söylediğiniz değil, nasıl söylediğiniz önemli” deriz. Türkü dinlerken, söz söyleme becerisi ve   Neşet  Ertaş  türküleri arasında  bir bağlantı kuruverdim..

İletişim kazalarına en cok sebep olan;  söylemek istenilenin sert söylenmesi, karşımızdakini kırmamak adına hiç söylenmemesi ya da tam ve net olarak ifade edilememesi kaynaklı yanlış anlaşılmalar değil midir?

Abdallık geleneğinin önde gelen  ismi olarak gösterilen Usta, duygularını   söze öyle bir döküyor ki;   hüznün, zaman zaman eleştirinin  olduğu yerde dahi müziğinin tınısı  insanları yerinden kalkıp  oynatıyor,  büyük Usta da   naifliği ile    kırmadan dökmeden tek tek mesajlarını  verebiliyor

Usta’nın türkülerinde hüzün, matem, sevinç  gibi duyguların sık  metafor  kullanımı ile güçlü bir şekilde anlatıldığını  gördüğümüz gibi zaman zaman eleştirel ve  protest  esintileri de görebiliyoruz.

Bu durumda ;  en güçlü  duyguları bu kadar naiflikle anlatana “Söz Söyleme Ustası  ünvanını da eklememiz son derece haklı olacaktır.

Bu konuda  söz bana gelince  Anadolu Kültürü’nü iyi incelemek, türküleri iyi dinlemek gerekli  bu kültürde çok öğreti var  derken,   Anadolu  Kültürü’ne  hayranlığımda  haksız mıymışım?

 
Bir anadan dünyaya gelen yolcu

Görünce dünyaya gönül verdin mi

Kimi böyük kim böcek kimi kul

Marak edip hiçbirini sordun mu

Bunlar neden nedenini sordun mu

 

İnsan ölür ama uruhu ölmez

Bunca mahlukat var hiç biri gülmez

Cehennem azabı zordur çekilmez

Azap çeken hayvanları gördün mü

 


1 yorum:

  1. Serkan Cansever21 Eylül 2023 14:34

    Soz soyleme Ustasi tarifi Neset Ertas icin cok guzel olmus. Turku seven insan guzeldir....

    YanıtlaSil

Katkınız için teşekkür ederiz