.

21 Ocak 2014 Salı

Haftanın Dipnotu : Alt İsveren Degisiminde (Taşeron firma değişiminde) Calısan personelin İzin Hakkı



Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye  asıl işveren-alt işveren ilişkisi denilmektedir.Sözkonusu  ilişkide; asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı anılan  işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur (İş Kanunu Madde: 2)
Bu madde gereği; alt işverende çalışan personelin  sigorta yükümlülüğü alt işverence gerçekleşecek olup, bu firma alt işveren olarak anılacak,  çalışmanızı gerçekleştirdiğiniz şirketse asıl işveren olarak anılacaktır.
İş Kanunu Madde 6 :  "İşyeri veya işyerinin bir bölümü hukukî bir işleme dayalı olarak başka birine devredildiğinde, devir tarihinde işyerinde veya bir bölümünde mevcut olan iş sözleşmeleri bütün hak ve borçları ile birlikte devralana geçer. Devralan işveren, işçinin hizmet süresinin esas alındığı haklarda, işçinin devreden işveren yanında işe başladığı tarihe göre işlem yapmakla yükümlüdür."
Dolayısı ile ; alt işveren değişikliği uygulamasında madde hükmü nedeniyle çalışan  mevcut sözleşmesi, hakları ve kıdem süresi ile yeni alt işverene geçmiş sayılmalıdır. Bununla birlikte; alt işveren, işçiye sadece kendi şirketinde çalıştığı süreyle değil, işyerinde işe başladğı tarihe göre işlem yapmakla yükümlü olacaktır.
Yargıtay 9.Hukuk Dairesi Kararına göre ;
“…işçinin asıl işverenden alınan iş kapsamında ve değişen alt işverenlere ait işyerinde ara vermeden çalışması halinde, işyeri devri kurallarına göre çözüme gidilmesi gerekmektedir. Bu durumda değişen alt işverenler işçinin iş sözleşmesini ve doğmuş bulunan işçilik haklarını da devralmış sayılır” (Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 10.05.2012 gün: 2010/7933E., 2012/16614K.)"
Önceki alt işverenin işçinin iş akdini sona erdirmeksizin ayrılması ve işçilerin yeni alt işveren bünyesinde çalışmayı sürdürmesi durumunda. Yeni alt işveren, işçiyi, doğmuş bulunan işçi hakları ile birlikte devralmış sayılacağından, işçilere hak ettikleri son yıllık izinlerini, önceki hizmet süreleri birleştirerek kullandırması gerekmektedir.
Yeni alt işverenin; çalışanın  daha önce hak ettiği ve takip eden hizmet yılı içinde kullandırmadığı izinlerini de işçiye ayrıca kullandırması gerekecektir. Önceki alt işveren iş akdini sona erdirmişse bu izinlerden alt işveren devrini takiben iki yıllık süre  için önceki alt işveren sorumlu olacaktır. İş Kanunu'nun 2. Maddesindeki hüküm gereğince  sözkonusu yükümlülüklerden; asıl işvereninde alt işverenlerle birlikte sorumlu olduğundan gerektiğinde işçi,  verilmeyen/ödenmeyen hakları için asıl işverene de rücu edebilecektir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Katkınız için teşekkür ederiz