.

7 Ocak 2014 Salı

İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri için; çalışanı 10 kişiden az olan işyerlerinde destek sağlanacak



01 Ocak 2014 tarihinden itibaren tehlikeli ve çok tehlikeli statüdeki işyerleri, personel sayısına bakmaksızın İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında işyeri hekimi, işyeri iş güvenliği uzmanı ve yardımcı sağlık personeli çalıştırmaya başlayacak. Az tehlikeli statüsündeki işyerleri ve kamu kurumları ise Temmuz 2016’ya kadar muafiyetlerini koruyacak.

6331 sayılı kanun, Madde 7 kapsamında hazırlanarak 24.11.2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. Yönetmelikse;  01.01.2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir.Kanunun;  küçük  ölçekli işyerlerinin maliyetlerini hafifletmesi bekleniyor.

Destekten Faydalanacak İşyerlerinin Tespiti

Türkiye genelinde, ondan az çalışanı bulunan “Tehlikeli” ve “Çok Tehlikeli” sınıfta yer alan işyerleri bu destekten faydalanabilecek. Aynı işverenin ülke genelinde birden fazla tescilli işyerinin bulunması durumunda ise 5510 sayılı kanunun 4. Maddesi’nin 1. Fıkrası’nın (A) Bendi esas alınarak çalıştırdığı toplam sigortalı sayısına bakılacak.

İşyerinin; İSG-KATİP’e kayıtlı, onaylanmış ve devam eden iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin verilmesine ilişkin, hizmet sunucusu ile yapılmış sözleşmesinin olmasına bakılacak.

Bu kapsamda aşağıda belirtilen  sigortalılarında toplam sigortalı sayısına dahil edilerek dikkate alınması gerekmektedir:

İşverenin alt işverenlerince çalıştırılan sigortalılar,
İşyerinde çeşitli sebeplerle ay içinde çalışması bulunmayan ve ücret ödenmeyen sigortalılar,
Ay içinde işe giren veya işten ayrılan sigortalılar,

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler çalışan sayısının tespitinde dikkate alınmayacaktır.
İşverenlerce destekten yararlanılabilmesi için, aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süresi içerisinde Kuruma verilmesi şarttır.

Destek Bedellerinin Tespiti

10 kişiden az çalışanı bulunan işverenlere sağlanacak destek bedelleri, işyerinin tehlike sınıfı ve Kuruma bildirilen sigortalı sayısı ile sigortalıların çalıştıkları gün sayısı esas alınarak herbir işyeri için ayrı ayrı tespit edilecektir.
16 yaşından büyük sigortalılar için belirlenen prime esas kazanç alt sınırının günlük tutarının, Tehlikeli sınıftaki işyerleri için “%1,4” , Çok tehlikeli sınıftaki  işyerleri içinse  “%1,6” ‘sı üzerinden sigortalı başına iş sağlığı ve güvenliği hizmet bedeli bulunacaktır. Hesaplanan bu bedel aylık prim ve hizmet belgesi ile bildirilen prim ödeme gün sayısı ile çarpılması suretiyle tespit edilecektir.

Bu durumda dokuz sigortalının otuz günden çalıştığı varsayımıyla, 1021,50TL asgari ücret üzerinden (2013 değerleriyle) işverenin faydalanacağı destek;
Tehlikeli sınıftaki bir işyeri için 129.60 TL,  çok tehlikeli sınıftaki bir işyeri içinse 145,80 TL olarak hesaplanacaktır.

Başvuru ve Desteğin Ödemenin Nasıl Yapılacağı

Kapsama giren işverenlerce destekten yararlanmak için Kuruma başvuruda bulunulması gerekmekte. Kuruma yapılacak başvuru ve ödeme ile ilgili uygulamaya ilişkin hususlar Kurum tarafından belirlenecek.

Yönetmeliği göre;
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğünü, sözleşme yapan ve ödeme kapsamında olan işyerlerinin destekten faydalanacak işyerlerinin tespiti başlığında belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde tespit edilmesini sağlamak amacıyla Kuruma İSG-KATİP’e erişim yetkisi sağlayacak.

Kurum, kapsama giren işverenlere sağlanan hizmetin bedelini, destek bedellerinin tespiti bölümünde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde, üçer aylık dönemler halinde hesaplayacak. Kurum, dönem sonundaki tutarları takip eden ikinci ayın sonunda işverene ödeyecek.

Eğer işverenin Kuruma yasal süresi içerisinde ödenmemiş prim ve prime ilişkin borcu varsa, destek tutarları öncelikle bu borca mahsup edilecektir.

Yönetmelik kapsamında destekten faydalanacak işyerleri, İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili destek hizmetlerini 29.12.2013 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan İş Sağlığı Ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği uyarınca ortak sağlık ve güvenlik birimi yetki belgesi olan hizmet sunucularından alacaklardır.

Yaptırımlar

Çalıştırdıkları sigortalıları Kurum’a bildirmedikleri tespit edilen işverenler, tespitin yapıldığı ayı takip eden aydan başlanılarak sağlanan destekten üç yıl süreyle faydalanamayacak ve kayıt dışı çalışanın işe başladığı aydan itibaren yapılan ödemeler Kurumca yasal faizi ile birlikte geri alınacaktır.
Birden fazla işyeri bulunan işverenlere ait işyerlerinde kayıt dışı çalışanı bulunduğunun tespiti halindeyse; gerek tespitin yapıldığı işyeri için, gerekse diğer işyerleri için kayıt dışı çalışanın işe başladığı aydan itibaren yapılan ödemeler Kurumca yasal faizi ile birlikte geri alınacak ve söz konusu işverenler tespitin yapıldığı ayı takip eden aydan başlayarak destekten üç yıl boyunca yararlanamayacaklardır.


0 yorum:

Yorum Gönder

Katkınız için teşekkür ederiz