.

31 Ocak 2014 Cuma

Dikkati Ozgeçmişinize Nasıl Cekersiniz ?


Firmalar açık pozisyonlarına istedikleri gibi eleman bulamamaktan yakınırken, iş arayanlar da bir türlü firmaların dikkatini çekememekten yakınıp dururlar. Firmalar mı beklentilerini ilanlarda doğru ifade edemiyor yoksa çalışanlar mı? Özgeçmiş sürecini kısaca işverenle ilk  buluşmanız olarak  tanımlarken, işin sırrını  işveren ve iş arayanın doğru iletişim kurması, dolayısı ile işverenin beklentilerini doğru anlatması, iş arayanınsa kendini doğru ifade edebilmesi olarak açacağım.

Özgeçmiş hazırlamaya ise;  işverenle yazınız aracılığı ile bağlantı kurma, kendinizi ifade etme, kabul ettirme, ilgiyi kendinize çektirme amaçlı bir iletişim, daha geniş bir ifade ile de pazarlama durumu diyebilirim.

İşte  dikkati özgeçmişinize çekmek için  dikkat edilmesi gerekenler:

1)  Özgeçmiş tasarımınızda olması gereken ana başlıklar:
- Fotoğraf
- Ad Soyad 
-  iletişim bilgileri (Adres, Telefon, E-Mail adresi)
- İş tecrübeleri
- İş Hayatındaki ve Eğitim hayatındaki Proje ve Ödülleriniz 
- Eğitim
- Yabancı Dil Bilgisi
- Bilgisayar Bilgisi
- Katılınan Kurs ve Seminerler
- Hobileriniz

2) Özgeçmişiniz kronolojik  (son tarihten, ilk tarihe doğru) sırada olsun. (Tüm başlıklar: iş tecrübesi, eğitim vs)

3) Öncelikle  işverenin aradığı nitelikleri işaret eden, dikkat çekici, ilgiyi dağıtmayan, gözü yormayacak,  sade, kolay okunabilecek bir özgeçmiş tasarımınız olsun.

4) Özgeçmişiniz  tecrübeniz yoksa iki,  tecrübeliyseniz üç sayfayı geçmesin.

5) Özgeçmişe koyacağınız fotoğrafınız  ciddi bir kıyafetle çekilmiş,  vesikalık bir fotoğraf olsun.Sade bir gülümseme kimseyi ciddiyetsiz göstermez aksine karşınızdaki kişiye pozitif enerji verecektir.

6. İş tecrübeleriniz bölümünde yalnızca  çalıştığınız şirket ve pozisyonunuzu yazarak bırakmak yerine, pozisyonunuzdaki  görev tanımınızı da aktarın. Görev tanımınızı aktarırken  iş ve mesleki terminolojiyi çok abartmadan kullanabilirsiniz. İş tecrübelerinizdeki görev tanımlarınızı aktarırken mümkün olduğunca somut örnekler verin. Bunları özgeçmişinizi okuyan kişi siz anlatmazsanız bilemez.(Müşteri sayınızın sizinle birlikte % 20 artması, Projeniz ile birlikte departmanınıza kazandırdığınız %15 lik  iş verimi)

7. Özgeçmişinizin,  sizin çalışma hayatınız  boyunca gerçekleşen  gelişiminizi  gösterebilmesi iyi bir artı olacaktır.

8. Herşeyi bildiğinizi göstermek,  konusunda çok derinleşememiş herşeyden az biraz  biri izlenimi yaratabileceği gibi karşınızdaki kişinin dikkatini de  dağıtabilirsiniz.En iddialı, en uzman olduğunuz konulara ağırlık verebilirsiniz.

 9. İş hayatında uzun zamandır çalışanların uzmanlık alanları dışındaki kısa süreli iş tecrübelerini yazmaları konsantrasyonu dağıtmaktan öte gitmeyecektir.

10. İş ilanlarında yer alan görev tanımlarını dikkatle okuyun, özgeçmişinizi acele ile göndermeyin,  özgeçmişinizde seçeceğiniz kelimeler ilanda aranan görev tanımına işaret edin.Unutmayın ilanlarda işverenin ne istediğini iyi anlamanız özgeçmişinizi bir adım öteye geçirecektir.

11. Özgeçmişinizde uzmanlık alanı ve  başarılarınıza dair ön plana çıkartmak istediğiniz başlık niteliğindeki yerleri  koyu fontla (çok da abartmadan) yazarak dikkati kendi özgeçmişinize  çekebilirsiniz. Unutmayın sizin özgeçmişiniz yanında daha  okunan birçok özgeçmiş var.

12. Firma siz  kariyerinizde neler istiyorsunuz ona değil,  başvurduğunuz pozisyona uygun aday siz misiniz ona bakar. Firma için doğru aday olduğunuza  ve firmaya neler katabileceğinize dair ikna edici mesajlar verin.Sonuçta firma sizin özgeçmişinizde aradığı nitelikler var mı onun için özgeçmişinizi inceliyor.

13. Özgeçmişinizde kullanılan dil  ve imlanın hatasız olmasına çok dikkat edin.Kullanılan yanlış dil veya dikkat edilmeyen imla kuralları  en iyi içerikli bir özgeçmişi bile bir anda negatife çevirebilir. En iyisi özgeçmişinizi hazırladıktan bir süre sonra tekrar  gözden geçirin, ya da bir başka kişinin sizin için incelemesini rica edin.

14. Yeni mezunsanız, eğitim  hayatınızda  sosyal aktiviteler, katıldığınız kulüpler, stajlar bunlardan bahsedebilirsiniz. Sonuçta iş hayatına profesyonel olarak  adım atmayan kişiler için bunlar da iş hayatında hangi alanlarda başarılı olabileceğinize dair ipuçları sunabilecektir.


2 yorum:

  1. Cok faydali bilgiler bir de is bulabilsek emeginize saglik

    YanıtlaSil
  2. Sanirim benim en fazla hatali davrandigim madde bu. Dikkat edecegim cok tesekkur ederim

    Özgeçmişinizde uzmanlık alanı ve başarılarınıza dair ön plana çıkartmak istediğiniz başlık niteliğindeki yerleri koyu fontla (çok da abartmadan) yazarak dikkati kendi özgeçmişinize çekebilirsiniz. Unutmayın sizin özgeçmişiniz yanında daha okunan birçok özgeçmiş var.

    YanıtlaSil

Katkınız için teşekkür ederiz