.

30 Eylül 2013 Pazartesi

Gündem : Gelecek Yeteneklerle Gelecek


Peryön Ege Şubesi’ nin bu yıl 10.kez  düzenlediği zirve 20-21 Eylül 2013 tarihlerinde  Yaşar Üniversitesi Alsancak Kampüsü’nde gerçekleşti.
Zirvenin ana teması : “Gelecek Yeteneklerle Gelecek” idi.
Zirve dans gösterileri ile başladı. Açılış konuşmasını  Peryön Ege Şube Başkanı Serdar Kalaycıoğlu, Peryön Başkanı Yiğit Oğuz Duman ve Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Murat Bakan yaparken, zirve temasına ilişkin mesajlar verildi.
Zirvede her yıl olduğu gibi özel ve  kamu sektörü çalışanları, üniversite öğrencileri, akademisyenler  ve meslek koçları  bir araya gelerek  fikir alışverişinde bulunma fırsatı yakaladılar.Değişen ekonomide  fark yaratmanın ve ayakta kalmanın yetenekli çalışanlardan geçeceğinin altını çizerek,  İnsan Kaynakları nın gelişim ve geleceği açısından önemli paylaşımlarda bulunarak farkındalık yarattılar.
Zirvede   JTI,  Bosh, Coca Cola, Mercedes Benz, Microsoft, Adler, Cummins, Avon gibi dünya şirketlerinin İnsan Kaynakları  yöneticileri şirketlerinde yetenek bulma ve tutma konusundaki düşünce ve uygulamalarını aktardılar.

Dikkatimi Çekenler :

Konu,  Gelecek ve Yetenek olur da şu hepimizin sürekli konuşup “şimdi ne olacak, nasıl olacak” diye kıyaslama yaptığımız “X” ve “Y” kuşağına sıra gelmez mi? Microsoft Türkiye İnsan Kaynakları Kıdemli Müdürü Cavidan Özdemir  şirketlerindeki “Y” kuşağı işe alım prosesinden bahsederek, değerlendirme merkezi uygulamaları ve üniversite öğrencileri için  proje verilerek yaptırtılan staj dönemleri ve sonrasında yetenekli stajyerlerin şirketlerine kazandırılmasından bahsetti.

JTI  İnsan Kaynakları Direktörü Ece Süeren Ok un sunum öncesi zumba gösterisi;  hem kabuk değiştiren ve yenilenen iş dünyasına ve hem de hayatta çok yönlülüğe güzel bir örnek oldu. Gösteri sonrasında beş aşamalı 90 günde tamamlanan işe alım adımlarını ve sonrasında işe kabul edilmeyen adaylara  tek tek  geribildirim yapıldığını bu uygulamanın sonrasındaki iş arama aşamalarında adaya yaratacak faydayı anlatan sunumu açıkçası benim için insana verilen değerin  önemli bir göstergesi oldu.

Blachart Kıdemli Danışmanı  Nesim Levi :   “Yetenekleri Bulmak mı, yoksa tutmak mı Zor” ,     “Liderin en önemli görevi motivasyonu bozmamaktır”  derken, asıl işin yeteneği bulmak değil elde tutmak olduğunu, liderin yetenek üzerinde  negatif etki yaratabileceğine, liderin önemine  dikkat çekti.

Nasuh Mahruki    “Bir tırmanış  asla zirvede bitmez, bunun bir de  inişi vardır, bir gün diğeriyle aynı olmamalı”   ve  “Tercihlerimizle hayatımızı  inşa  ederiz” derken,  tercihlerimiz çerçevesinde yaşadığımızı, zirvede kalmanın  değişim ve gelişimle olacağını, değişmeyenin en tepe noktadan en aşağıya inebileceğini, zirvenin kalıcı olmadığını hatırlatıyordu

Peryön Ege Şubesi Denetim Kurulu Başkanı Dr. Barbaros Kon  “Bizde yazık ki geri bildirim yok, haddini bildirim var”   diyerek, insanların birbirine olan tahammülsüzlüklerine ve egolarına dokundu

TNO Yurt Dışı Projeler Müdürü Jan Mıchıel Meeuwsen  “ İşyerinde Mutluluk için Bağlılık Oyunu” derken insanların  kendilerini bir yere ait hissetmenin mutluluk yaratacağı mesajını verdi.

Esbaş Ceo’ su  Faruk Güler   “Standart İnsanlarla çalışırsanız standart olursunuz, standart üstü içinse yetenek gerekli” derken, yeteneklere ve farklı bakış açılarına yer açmamızı, gelişmekten korkmamamızı, yeteneklerin tehdit değil fırsat olacağı  mesajını  verdi

TOBB  Başkanı Ender Yorgancılar, “Hep yuvarlanıp gidiyoruz diyoruz ama nereye yuvarlandığımıza da bakmak lazım” diyerek  hedef  belirlemenin öneminin altını bir kez daha çizdi.

Navitas ın Kurucusu  Demet Uyar pozitif psikolojiden faydalanılması gerekliliği ve  “yapıcı geribildirim”  in çalışanlarda bıraktığı  olumlu izden  bahsetti.


Son derece keyifli ve samimi geçen Peryön 10.İnsan Yönetimi Zirvesi’nde    “Gelecek Yeteneklerle Gelecek” temasından yola çıkılarak,  yarınlarda  varolmanın yolunun yetenekleri bulmak ve elde tutmaktan geçtiği,   standart iş kalıplarının dışına çıkarak,  her dönem öğrenmemiz ve gelişmemiz gerekliliği  bolca vurgulandı.

Haftanın Dipnotu : İşverenin, işgörenin iş sözleşmesini feshederken, savunma alması zorunlu durumlar

4857 sayılı İş Kanunu’nun 19. maddesinde iş sözleşmesinin feshindeki usul ve şekil düzenlenmiştir. İşveren,  fesih bildirimini yazılı yapacak  ve bu bildirimde fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtecektir. Diğer taraftan,  belirsiz süreli iş sözleşmesi, işçinin davranışı veya verimi ile ilgili bir nedenle “yazılı” bildirimde bulunmak suretiyle feshediliyor ise,  işçiye  öncelikle hakkındaki iddialara karşı savunma fırsatı vermesi gerekmektedir. Ancak, işçinin savunması; “işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir nedene dayanarak” yapılan fesihlerden önce değil; sadece “işçinin davranışı, yetersizliği veya verimi ile ilgili nedenlerden” kaynaklanan sebeplerle feshedilmesi halinde alınacaktır.

12 Eylül 2013 Perşembe

Gündem : Peryön Ege 10.İnsan Yönetimi Zirvesi

Peryön Ege 10.İnsan Yönetimi Zirvesi  20-21 Eylül  2013 tarihlerinde Yaşar Üniversitesi Kampüsü'nde gerçekleşecek.

Bu yılki Kongrenin ana teması :    Gelecek Yeteneklerle Gelecek
Program konuları  ve konuklarıyla  güncel ve dolu dolu…


Detaylı Bilgi ve Kayıt için :      http://egeinsanyonetimizirvesi.com/



 

:



Haftanın Dipnotu : Belirli Süreli İş Sözleşmesinin süre bittikten sonra devamı

Belirli süreli iş sözleşmesi, aksi kararlaştırılmadıkça, fesih bildiriminde bulunulmasına gerek olmaksızın, sürenin bitiminde kendiliğinden sona erer. Ancak belirli süreli iş sözleşmesi, süresinin bitiminden sonra  sürdürülüyorsa, belirsiz süreli iş sözleşmesine  dönüşür

Haftanın Dipnotu : Çalışılmayan İstirahat Sürelerinin Ücret Tahakkuku

İş Kanununa göre, belirli bazı hallerde örneğin, yıllık izinde, hafta ve genel tatil günlerinde, Kanunun 66’ncı maddesinde belirtilen durumlarda işçi ücret hakkını kaybetmemekte olup,  bu sürelerde ücretin kendisine tam olarak ödenmesi gerekmektedir. Buna karşılık İş Kanununda, işçiye raporlu olduğu ve çalışmadığı sürede ücret ödeneceğine dair bir hüküm de bulunmamaktadır. Bununla birlikte, tarafların iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile aksini kararlaştırmalarında herhangi bir engel de buunmamaktadır.

Haftanın Dipnotu : Sigortasız Çalışan İşgörenin Fesih Hakkı

4857 sayılı İş Yasasının 24. Maddesi gereğince; işgörenin  ücretinin kanun hükümleri ve iş sözleşmesi gereği hesap edilip ödenmemesi, işçi için kıdem tazminatını gerektiren haklı fesih sebebi olarak kabul edilmiştir. İişverenin işçisini, sigortasız çalıştırması ahlak ve iyi niyet kurallarıyla bağdaşmayan bir durumdur. Yargıtay, “işçinin sosyal güvenlik hakkının ücret kadar önemli ve temel anayasal haklardan olduğu, bu nedenle sigortasız çalıştırılan işçinin iş sözleşmesini feshetmesi haklı nedene dayanır ve kıdem tazminatının ödenmesi gerekir” hükmüne varmıştır . Buna göre  işçi, sigortasız çalıştırıldığını gerekçe göstererek İş Yasasının 24/ll-e maddesi uyarınca iş sözleşmesini feshederek (tazminat şartları oluşmuşsa) kıdem tazminatı talebinde bulunabilir.

Haftanın Dipnotu : Çalışma Koşullarında Değişiklik

Tarafların kendi aralarında anlaşarak, çalışma koşullarını her zaman değiştirebilmeleri mümkündür. Hatta yapılan bu değişikliğin daha “düşük ücret”, “daha düşük statü” veya daha “ağır bir iş”  olarak yapılması da mümkündür. Ancak çalışma koşullarında yapılan değişiklik geleceğe yönelik olup, geçmiş için geçerli değildir.

Haftanın Dipnotu : İhbar Öneli içerisinde işini terk eden işçinin yükümlülüğü

İhbar öneli içerisinde süreyi  tamamlamadan işini terk eden işçinin, işverenine tüm ihbar süreleri dikkate alınarak ihbar tazminatı ödemesi gerekmektedir. Yargıtay, ”işçinin önel vermek suretiyle hizmet sözleşmesini feshetmesine rağmen, bunun sonunu beklemeden işyerinden ayrılması halinde, tüm ihbar süreleri dikkate alınarak ihbar tazminatına hükmedilmesi gerekir” sonucuna varmıştır.

Haftanın Dipnotu : Fazla Çalışmaya ilişkin İşçi ve İşverenin Yükümlülükleri

4857 / 41. maddesine göre fazla çalışma, işçinin onayına bağlıdır. Fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay her yılbaşında işçilerden yazılı olarak alınır ve işçi özlük dosyasında muhafaza edilir.  İşveren bu yükümlülükleri yerine getirmeden,  işçinin iş sözleşmesini 4857 sayılı İş Yasasının 25/ll-h fıkrasına göre feshi mümkün değildir.İşçiye zorunlu durumlar dışında onayı alınmadan fazla çalışma yaptırılamaz. İşcinin onayı alınmaksızın, fazla çalışmamasını  gerekçe göstererek işverenin bildirimsiz ve tazminatsız fesihte bulunması yasal olmayacaktır.