.

3 Aralık 2013 Salı

Haftanın Dipnotu : Alt işverenlerin (Taşeron işyeri) işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunluluğu


4857 sayılı İş Kanununun 2.nci maddesine göre ; “Bir işverenden, iş­yerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik ne­denlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işverenler (alt işveren) olarak tanımlanmıştır.
Alt işverenlerin de, asıl işverenler gibi mal ve hizmet üretiminde bulundukları işyerlerinde mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları da kapsayacak şekilde, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alması gerekmektedir. Bunun için ;

a) Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirir. Şayet çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmuyorsa, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilir. Ancak belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması hâlinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendi bünyesinde de  üstlenebilir.


b) Görevlendirdikleri kişi veya hizmet aldığı kurum ve kuruluşların görevlerini yerine getirmeleri amacıyla araç, gereç, mekân ve zaman gibi gerekli tüm ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdürler.

0 yorum:

Yorum Gönder

Katkınız için teşekkür ederiz