.

23 Ekim 2013 Çarşamba

Gündem : Önümüzdeki 3 yıl Türkiye’nin geleceğini belirleyecek

Yüzyılımızın iletişim araçlarından  biri ve çok da etkili olan  Twitter.

Peryön,  bu yıl gerçekleşecek olan 21.Peryön İnsan Yönetimi Kongresi konuşmacılarını  belirli
günlerde twitter üzerinden buluşturdu. Bu sohbetlerden biri de Konda Araştırma Genel Müdürü Bekir Ağırdır ile  olan. Twitter  üzerinden gelen soru ve cevaplar öylesine ülkemiz coğrafyasını ve iş dünyasını özetliyor ki. Ben buna Sosyal Medyanın özgür cesareti tanımlamasını yaparım…

5-6 Kasım 2013’te düzenlenecek PERYÖN 21. İnsan Yönetimi Kongresi öncesi Twitter’da #peryonkongre etiketiyle düzenlenen sohbet programında @PERYONMERKEZ takipçileri Konda Araştırma Genel Müdürü Bekir Ağırdır’ı soru yağmuruna tuttu. Ağırdır kongrede “Toplumumuzu tanıyor muyuz” başlıklı bir konuşma yapacak. Ağırdır, Twitter’da takipçilerle yaptığı sohbette şöyle konuştu: “Türkiye 2023’te Avrupa'nın taşrası, üreticisi, bahçıvanı da olabilir, düşünme, üretme, yaratma özgürlüğü gelişmiş dünyanın mühendisi, tasarımcısı demokrat ve özgür bir ülke de. Hangisi olacağımızı önümüzdeki üç yıl belirleyecek.”
Türkiye İnsan Yönetimi Derneği (PERYÖN) tarafından düzenlenen İnsan Yönetimi Kongresi’nin 21’incisi bu yıl 5-6 Kasım’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenleniyor. PERYÖN 21. İnsan Yönetimi Kongresi etkinlikleri kapsamında bu yıl ilk kez yapılan bir uygulamayla konuşmacılar İnsan Kaynakları profesyonelleriyle kongreden önce Twitter’da buluştu. 15 Eylül’de PERYÖN Twitter hesabı @PERYONMERKEZ’den başlayan program çerçevesinde #peryonkongre etiketiyle yapılan sohbetler takipçiler tarafından ilgiyle takip edildi. 19 Eylül’de sohbet programına katılan Konda Araştırma Genel Müdürü Bekir Ağırdır İK profesyonellerinin sorularını yanıtladı. Ağırdır kongrede 6 Kasım Çarşamba günü “Toplumumuzu tanıyor muyuz” başlıklı bir konuşma yapacak.
Twitter takipçileri, “toplumsal dinamikleri doğru okuma” uzmanı Ağırdır’ı soru yağmuruna tuttular. İşte en çarpıcı sorular ve Ağırdır’ın yanıtları…
Habibe Akşit @hbbakst: 2023’te Türk toplumunun genel eğilimleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Bekir Ağırdır ‏@BekirAgirdir: Bugünün hayat ritmi içinde "şu olacak" diyemeyiz ama bazı senaryolar konuşabiliriz. Birinci senaryo Avrupa'nın taşrası, üreticisi, bahçıvanı bir ülke, ama demokrasisi eksik. İkinci senaryo düşünme, üretme, yaratma özgürlüğü gelişmiş dünyanın mühendisi, tasarımcısı demokrat ve özgür bir ülke. Hangisi olacağımızı önümüzdeki üç yıl belirleyecek.
“Sonuçların doğruluğu, performanstan anlaşılabilir”
İpek Aral Kişioğlu @ipekaralk: Bir araştırma şirketinin sağlıklı sonuçlar verdiği hangi kriterler üzerinden anlaşılır?
@BekirAgirdir: Kamuoyundaki ve müşterilerdeki itibarı diyebilirim. Yoksa mesele doğru veya yanlış rakamdan ibaret değil. Araştırmanın sonuçlarını şirket veya parti kısa sürede kendi performansından anlamış oluyor zaten.
@ipekaralk: Size sınırsız bir bütçe ve kaynak verilse ne üzerine bir araştırma yapmak isterdiniz?
@BekirAgirdir:Hani ilkokulda hepimize ezberletilen biz şöyleyiz, böyleyiz türü ulvi şeyler var ya, mesela misafirperverlik, kahramanlık gibi,onlar gerçekten öyle mi?Zaten her ay bu tür bir araştırma yapıyoruz ama zaman ve kaynak yetmiyor. Bu ayki araştırma konusu bu topraklardaki ahali "gelecek deyince ne anlıyor" idi.
@ipekaralk: Bir araştırma şirketinde saha ekibi çok önemli diye düşünüyorum. Nasıl seçiyorsunuz, nasıl yetiştiriyorsunuz?
@BekirAgirdir: İlke olarak aracı şirket kullanmıyoruz. Tüm network doğrudan bizim seçimimiz ve bize bağlı çalışıyor. Hanelerde ve yüz yüze görüşme dışında yöntem kullanmıyoruz, kontrol ekipleri de doğrudan bizim.
“Kamu otoritesi bazı şeyleri bilmiyor gibi yapmayı tercih eder”
Alper Yılmaz @av_alperyilmaz: Siyasetin gündemimizde bu kadar yer tutmayacağı günleri görür müyüz sizce?
@BekirAgirdir: Uzun süre hayır, bu denli kutuplaşma varken ve her sorunun çözümü siyasetten geçiyorken olanaksız.
@ipekaralk: Bugüne kadar "amma iş çıkarmışlar" diyerek büyük beğeni ile baktığınız bir araştırma oldu mu? Yerli ya da yabancı.
@BekirAgirdir: Evet bazı ABD üniversitelerinde ve özellikle gençlik üzerine yapılanlar var ama biz YÖK'ü ikna edemedik.
@ipekaralk: Neden ikna olmadılar sizce?
@BekirAgirdir: Bizim ülke kamu otoritesi bazı şeyleri bilmek istemez, bilmiyor gibi yapmayı tercih eder.
@_ozan_cetin: Son dönemde, Gezi olayları özelinde değil, genel olarak şiddetin arttığını düşünüyorum. Bu aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet, sözsel şiddet, kişilerin birbirlerine yaptıkları şiddet...Kişileri bu kadar şiddete yönelten nedenleri merak ediyorum!
@BekirAgirdir:Haklısınız bir yandan kutuplaşma çeşitleniyor ve derinleşiyor öte yandan duygusal köpürmeye yol açıyor. Şiddet, sorunlarla başedemedikçe, hayatın dayattığı yeni rollere alışamadıkça ya da reddettikçe sorunlarla başetme aracı.
“Gençlik hareketi sürecek”
Kenan Dursun @kenanndursun: ODTÜ'de de devam eden gençlik hareketi önümüzdeki aylarda azalacak mı, artacak mı?
@BekirAgirdir:Herkes bu olayları varolan gerilimlerden okuyor. Bence olanlar yeni hayatın, yeni insanlarına dair. Sürecek.
@kenanndursun: Cevabınızla çok umutlandım :)
@BekirAgirdir:Umutlanmak için çok neden var inanın, yeter ki bu toplumun aklına, duygusuna, ihtiyaçlarına, taleplerine güvenelim.
“Toplumsal ve kültürel araştırmalara talep yok”
@ipekaralk: Uluslararası firmalar ürün/hizmet, pazar, vs. araştırmalarına büyük bütçeler ayırıyor. Türkiye'de durum nasıl?
@BekirAgirdir: Bizde de öyle ama toplumsal ve kültürel araştırmalara ise para ve talep yok.
@ipekaralk: Belki de Türkiye'nin kendi pazarlamasındaki "kimlik" eksikliği bu tip araştırmaların eksikliğinden kaynaklanıyor.
@BekirAgirdir: Evet tam da bu, hala kılıç kalkan ekibiyle tanıtım da bunun sonucu.
@ipekaralk: Tabanda kim olduğumuzu tarih içinde istatistikler üzerinden göremiyoruz. Veri yok ki bilgi olsun.
@BekirAgirdir:Bu ülkede bir Kürt meselesi var mesela KONDA dışında devlette bile Kürtlere dair veri ve araştırma yok.
@ipekaralk: Sizce bu durum meraksızlıktan mı, tembellikten mi? Yoksa özellikle mi böyle bir boşluk yaratılıyor?
@BekirAgirdir:Son söylediğiniz, cevabı bilmeyince kendi varsayımlarınızın doğruluğuna aşkınız artıyor...En kolay şey ezberlemek ve sonra ezberine aşık olmak, bizim kamu otoritesinin en iyi bildiği yöntemlerden biri.
Detaylı bilgi için www.peryon.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak  :   Aydan Öz, Mineral Medya


0 yorum:

Yorum Gönder

Katkınız için teşekkür ederiz