.

28 Mayıs 2013 Salı

Sosyal Medyada Takip Ediliyorsunuz !


Linkedin,Facebook, Twitter   derken sosyal medya hayatımızın vazgeçilmezi oldu. İnsan Kaynakları uzmanları da  da bu akıma uyarak  adayları ve çalışanlarını Sosyal Medyadan izlemeye başladı. Hatta iş arama sitelerinde adaya doldurtulan özgeçmiş bilgilerinde sosyal ağ hesaplarının adresi çoktan yerini aldı bile.
Sosyal ağ hesapları iş hayatımızda, kariyerimizde ne kadar etken?
Geçtiğimiz hafta bir seminer sırasında genç bir arkadaşımız bana “İş başvurularında IK cıların gerçekten sosyal ağ hesaplarını izleyip izlemediklerini” sorup hemen ardından da şunu ekledi: “bu bizim sosyal yaşamımız kariyerimizle ya da iş hayatımızla ne ilgisi var” şeklindeki  düşüncesini biraz da  konuya tepkisel bir yaklaşımla dile getirdi.
Doğru sosyal yaşamdır buraya kadar benim de diyeceğim birşey yok. Herkes dilediğince yaşar, kimse kimseyi yargılayacak da değil. Şöyle düşünelim. Sosyal ağlarda paylaştığınız fotoğraflar, yazılar sizi ele veren kopyalar değil midir ? Sosyal ağ hesabınızdaki fotoğraflar , yazılar  sizin yaşamsal ipuçlarınız olup, insanların sizin hakkındaki algılarını etkilemez mi?
İnsan Kaynakları uzmanlarının da amacı zaten işe uygunluğunuz hakkında karar  vermek üzere sizi tanımak yoksa kimseyi yargılamak değil. Yoksa siz istediğiniz fotoğrafı ya da yazıyı paylaşırsınız karar sizin ….
Sonuçta IK uzmanları hem çalıştıkları kurumlarına ve hem de ellerindeki pozisyona en uygun adayı arayış içerisindedirler.
Dün bir şirketin IK Müdürü ile sohbet ediyoruz. Bu arada Facebook hesabına girdi ve yüzünde beliren hayret  ifade tarzı ile şöyle söyledi “Bizim şirkette çalışan iki bayanın arasında gerginlik olmuş, Facebook da birbirlerine çok gergin yazılar yazmışlar”
buraya kadar diyeceksiniz ki  “şirketteki iki  bayan  gerilmiş ve birbirleri ile sosyal ağ hesaplarında atışmışlar bundan kime ne?”
Peki bu olayda  hemen aklımıza gelenleri sıralayalım :
İki şirket çalışanının yüzyüze iletişim kurarak aralarındaki sorunu çözmek yerine sosyal ağ hesaplarında herkesin gözü önünde tartışması doğru bir davranış mıdır?
Bu olay bir nevi onların iletişim becerilerini sorgulatmayacak mıdır?
Aralarındaki gerginliği işyerine taşırlar mı,  bu gerginlik iş sonuçlarına yansır mı?

Peki siz,  çalışma yaşına gelmiş belli olgunluktaki  insanların sosyal ağ hesaplarında bu tarz konuşmalar görseniz ne düşünürsünüz? Sosyal ağlarda dilediğiniz  paylaşımlarda bulunma özgürlüğüne tabii ki sahipsiniz.Karar sizin.






0 yorum:

Yorum Gönder

Katkınız için teşekkür ederiz