.

14 Nisan 2013 Pazar

Sorularınız için SGK Linkleri, SGK ile ilgili sorularınız


İK  Mesleğine ilk adım attığım zamanlarda Türkiye de bilgisayar  kısmen kullanılıyordu. SGK işlemleri için bilgisayar çıktısı alınsa da birçok manuel işlemden geçiyordu.Sonra şirketlerde bilgisayarlar daha randımanlı kullanılmaya başlandı ama  çile bitmedi :)
SGK  aylık bildirgeler, dört aylık bildirgeler kuruma verilir, kurum memurları elden giriş yaparlardı. Böyle olunca da şirket olarak siz aylık prim bilgisini verseniz de kurum eksik ve hatalı girmişse yine düzeltmek şirket çalışanlarına düşerdi. Bir de   sigorta bilginiz memur tarafından hatalı olarak kayıt edilmiş veya  başkasının sigortasının üzerine kayıt edilmişse vay halinize….
Aradan yıllar geçip kişi emekli olmak için SGK ya gittiğindeyse sürpriz üzerine sürpriz. İspatlaması, kayıtları bulması ve SGK ya işletmesi gerek. Hele bir de o işyeri kapanmışsa çifte sürpriz.Halen bu konuda devam eden birçok iş mahkemesi bulunmakta.Çalışanlar tarafından;  SGK sı ödeniyor mu ödenmiyor mu kontrolü için  ayrı bir taktik geliştirilmişti. İşyerinden doktora gitmek bahanesi ile,  Vizite kağıdı alınır SGK doktoruna gidilir ki, orada sigortasının işverence başlatılıp, başlatılmadığı ya da ödenip ödenmediği anlaşılsın J
E Devlet projesi kapsamında SGK işlemleri de değişti ve otomatize oldu. Artık işverenler direkt olarak E- SGK internet sitesinden çalışanlarının prim günlerini SGK sitesine yüklüyor (Çalışılan ayı takip eden ayın 20.gününe kadar, prim ödemesi de yine takip eden ayın son gününe kadar ödeniyor) Böylelikle SGK da prim gününün başkasının üzerine işlenme ihtimali ortadan kalkıyor.Ayrıca prim günününüz ödenmiş mi diye taktik geliştirmeye de gerek kalmıyor, Postaneden alacağınız E-Devlet şifrenizle her zaman prim günlerinizin hesabınızda  olup olmadığını takip ve kontrol edebiliyor, ne zaman emekli olurum gibi pek çok sorunuzun cevabını da yine SGK ya gitmeden takip edebiliyorsunuz.

İşte SGK ile ilgili sorularınıza cevap bulabileceğiniz linkler :
4A  SGK lı çalışanlar,  4B Bağ-Kur çalışanları, 4C Emekli Sandığı-kamu memur  çalışanlarıdır)


 TESCİL KAYDI TESPİTİ  (SGK kaydınızın yapılıp, yapılmadığını öğrenmek için)





(Hastanelerdeki tedavi hakkınızı sorgulayabilirsiniz)






Emekli olsam ne kadar maaş alırım?


   
Emekli Aylık Bilgisi   (Emekli aylık bilginizi sorgulayabilirsiniz)


          

EMEKLİ AYLIK KESİNTİ  (Emekli aylığınızda herhangi bir kesinti olup, olmadığını sorgulayabilirsiniz)







0 yorum:

Yorum Gönder

Katkınız için teşekkür ederiz