.

25 Mart 2013 Pazartesi

Is Görüsmesi Daveti Alan CV' ler Hazırlamak




CV yazmanın ana nedeni ;   iş görüşmesine davet istemidir.
İş görüşmesine çağrılmıyor olmak herkesi demoralize eder.Çağrılmama nedeniniz  sizin bilgi ve tecrübelerinizin bu kadroya uymaması değil, CV nizin açık ve net olmaması hatta baştan savma gözükmesi olabilir. Aranılan pozisyona uygun olmuş olsanız dahi,  CV’niz kötü hazırlanmışsa, iş görüşmesine çağrılmama ihtimalinizi oldukça yükseltmiş olduğunuzu garanti edebilirim. Sadece CV hazırlamış olmak için CV hazırlamayınız. Unutmayın ki bu sizin kendinizi bir tür pazarlama sürecinizin başlangıcıdır.
Bugüne kadar incelediğim  CV’lere baktığım zaman çok rahatlıkla şunu söyleyebilirim. Bazen öyle CV ler gelebiliyor ki, kişinin sanki çağrılmayacağım ama öylesine doldurdum ve gönderdim dediğini  duyar gibi oluyorum.Kişi kendisine  inanmıyorsa,  CV den o kadar belli oluyor ki.
İş görüşmesine gerçekten çağrılmak istiyorsanız, sizi en iyi ifade eden dökümanı kendi sözcüklerinizle  hazırlamasını öğrenin. Bu bir tür kendinizi ifade etme işidir.
Fark yaratan bir CV hazırladığınızda, yetkinlikleriniz de o işe uygunsa  mutlaka davet edilirsiniz.
Bazı kişiler iş arama süreçlerinde hangi ilan varsa hiç ilana bakmadan müracaat edebiliyorlar. Hatta Finans işi yapan bir kişi  Mühendis ilanına bile uygun bir iş olduğunda  değerlendirilirim düşüncesi ile müracaat edebiliyor. BU müracaatta aranılan kadroya uymadığınız için işveren direkt eleme yapıyor.Aynı işverenin size uyan bir kadrosu olduğunda müracaatınızda ise  bu bahsettiğim elemeniz gözüküyor.İşverenler;   Kariyernet, Yenibiriş  gibi eleman arayan sitelerde kendi işyerlerine olan sizin değişik müracaatlarınızın hepsini bir kerede görebiliyor.Reddedilenler de dahil olmak üzere.Bu durum olumsuz bir etki yaratabilir.
İlla ki yetkinliklerinizden çok farklı ilanı çıkartan işyerine müracaat etmek istiyorsanız,   CV Bankasında bulunması için Genel Başvuru ilanlarına ya da varsa şirketin internet sitesindeki genel başvuru ilanına  müracaat edebilirsiniz.
Başarılı bir CV için;
1-CV hazırlamaya önem verin, aceleye getirmeyin: CV sizi anlatan, ifade eden  en önemli pazarlama aracı. Önce kendiniz inanın.CV hazırlamadan önce bir planlama yapılmalı.Güçlü yanlarım nelerdir? Nasıl bir işe girmek istiyorum? Bu iş için hangi bilgi ve tecrübelere sahibim? Kendimi doğru nasıl ifade edebilirim? Bu soruları kendinize sorun ve ve çarçabuk CV hazırlamayı bitireceğinizi de hiç sanmayın. Bunu bir ürünü satmak gibi  düşünün.Unutmayın,  bilgi ve deneyimizi pazarlayacaksınız.
2-Gerekli detaylara giriniz : İş deneyiminiz varsa, sadece çalıştığınız şirket ismini ve bulunduğunuz pozisyonu CV’nize yazmanız boş bir CV göndermekten farksızdır.CV nizi değerlendiren kişiler,  çalıştığınız  firmaya bakıp sizin o şirkette ne yaptığınızı,hangi tecrübeleri edindiğinizi bilemez. Gerektiğinde  CV’nizin hazırlanması için profesyonel destek alabilirsiniz.
CV yi bir başkası da hazırlasa, sizin daha önceki işyerindeki iş tanımınızı, hangi tecrübeleri edindiğinizi, güçlü taraflarınızı öncelikli kendiniz saptayarak, karşı tarafa da bunları içeren ve yansıtan bir CV hazırlamanız gerektiğini söylemeliyim.
3-Kişisel Bilgiler Bölümü : Bu  bölümü sayfayı doldurmak, dolu göstermek için kullanmayınız.Kısaca medeni durum, bir e- mail ve telefon numarası yazabilirsiniz.
Bunun bir pazarlama süreci olduğunu unutmayıp, iyi bir pazarlamacı olduğunuzu da göstermeniz gerekliliğini ihmal etmeyin. Kendinizi müracaat ettiğiniz firmaya ifade edebilmenin ilk yolu,  önce iyi bir CV hazırlamaktan geçer.

0 yorum:

Yorum Gönder

Katkınız için teşekkür ederiz