.

17 Şubat 2013 Pazar

Kendini Keşfet, Kariyerini Yönet


Bugüne kadar başarıya ilişkin birçok kuram ortaya atıldı. Pozitif düşünce, kuantum düşünce, Secret, vb. kuramlar.

Aslında formül belli hepimiz biliyoruz ki hedefini doğru koyan ve sonra da bunun için çalışan kazanır. Örnek olarak; kişilik ve işyeri performansı arasındaki ilişkinin incelenmesi sonucunda, kişinin özdisiplininin, performansındaki en iyi gösterge olduğu ortaya çıkmış. Bu da disiplinli çalışmanın önemli olduğunun bir diğer göstergesi.Sonuçta başarılı genel anlamda göreceli bir kavram; neyi hedefledin sonuç ne?

Milenyum (aydınlanma) çağı olarak tabir edilen 2000’lerin başından bu yana bir olumlu düşünelim, "olumlama yapalım" akımıdır tüm hızıyla gidiyor. Secret anlayışı bunlar arasında en fazla dikkat çekeni.

Benim secret anlayışından anladığım şu " Bir şeyi aklına koyacaksın, sürekli düşüneceksin, çok isteyeceksin ve olacak.Gönülden isteyeceksin. Yani başka bir deyişle bizim eskilerin deyimi yine karşımıza çıkıyor."Kırk kere söylersen olur". Peki burada çalışıp çalışmamanın önemi yok mu? Sadece isteyecekmisin ?

İnsanlar en olumsuz, en işin içinden çıkılmaz durumlarında bile sadece isteseler ama hiçbirşey yapmasalar istedikleri olacak mı? Tüm ülke olarak istesek ve olumlasak Dünyada Ekonomisi en iyi 3 ülke arasına girermiyiz?

Yıllarca hükümetlerin vaad ettiği 2 anahtar ( bir araba ve bir ev) hemen gerçekleşir mi?

Aslında bu tür görüşlerin çıkış noktası kuantum fiziğiymiş.Kuantum Fiziğinin önemini ve yaşamımıza katacağı farkı Ünlü Alman Fizikçi Werner Heisenberg’in belirsizlik ilkesi için söylediği şu cümlesini okuduğumda anladım ve konuyu bağdaştırdım.“Yol sadece onu incelediğimiz zaman görünür hale gelir” der. Yani diğer bir deyişle siz hangi yolu seçerseniz, o yol sizin gerçeğiniz olacaktır. Bize sürekli sunulan birçok seçenek arasından bilinçli ya da bilinçsiz olarak biz seçim yaparız. Sonuçta gerçekleşen şey kendi seçimimizdir.İyi ya da kötü.

Dolayısı ile sizin için iyi, doğru olanı seçebilmek için gözlemci tarafınızı geliştirmeniz ve başarıya götüren faktörleri iyi analiz etmelisiniz.

Hedefiniz, gözlemlemeye karar verdiğiniz yol; gözlemledikçe de bu yoldaki seçenekleri açığa çıkarmaya başlıyorsunuz. Başka bir deyişle yolunuzdaki fırsatları kavrama ve bunu harekete geçirme yeteneğiniz etkin oluyor.

Hedef koymak ve bu hedeflerin net olması bu nedenle çok önemli.Başarıya giden yolu bulmak ve fırsatları yakalayabilmek için nereye bakacağınızı bilmek ve kendinizde olan yetkinlikleri doğru kullanmak ve geliştirmek çok önemli.

Daha fazla çalışmak, önümüze daha fazla seçeneğin ve fırsatın açığa çıkmasına neden olacaktır.

Bu nedenle diyorum ki yine "çalışan kazanır".Başarının anahtarı : Fırsatları yakalama ve çalışma. Yani sadece istemekle olmuyor.

Durum Kariyer yönetiminde de aynı. Önce hedeflerinizi netleştireceksiniz sonra bu hedefe giden yolları oluşturacaksınız, yeteneklerinizi farkedecek ve geliştireceksiniz. Bunlar için de çok çalışmak gerekli.

Kısacası kariyer yolunda kendinizi de keşfe çıkacaksınız.


1 yorum:

Katkınız için teşekkür ederiz